Monday, April 19, 2010

E usor sa spui "traieste acum"

Sa traiesti fiecare zi asa cum este, sa fii prezent in fiecare moment, sa te bucuri sau sa plangi pentru fiecare moment atunci cand vine: toate astea sunt un REZULTAT; prin perseverare, prin exersare, mai ales prin evolutie (ma refer in primul rand la evolutie spirituala), dar sunt un rezultat, nu un scop in sine. Degeaba propovaduiesti cuiva in mod direct “traieste prezentul, concentreaza-te asupra prezentului”.

Hai sa zicem asa: cateodata e greu sa iei ziua (momentul) asa cum este el! Pur si simplu cateodata (sau de multe ori) nu suntem pregatiti pentru asta sau nu stim cum sa il abordam. Mai trebuie sa mai “crestem”.

E mult mai usor de spus decat de practicat asta, sa traiesti prezentul.

Pur si simplu nu e suficient deloc sa te concentrezi asupra prezentului. Atata timp cat mai ai probleme nerezolvate,, cat mai ai regrete, cat mai ai frustrari, cat mai ai vise glorioase de marire sau cucerire … viitorul sau trectutul vor avea grija sa apara in acel “present” in care ar trebui sa stai. Pentru ca oricat te-ai concentra asupra prezentului, aceasta traire este cumva impusa, nu rezultata. In momentul in care ti-ai rezolvat problemele, cand te eliberezi de iluzii, de deziluzii, de suparari sau frustratri – atunci “traieste clipa” vine spontan, fara sa mai depui effort pentru a te mentine in present.

Mai mult decat atat, pentru cineva care este angajat deja pe un drum spiritual, are sens sa ii recomanzi sa se concentreze la prezent, sa fie constient de prezent, de momentul „acum”. Dar pentru multi altii asta nu spune mare lucru; mai intai trebuie trezita, aprinsa scanteia, abia apoi va avea sens sfatul, va crede in el. Ar trebui mai intai sa inceapa rezolvarea problemelor. Si fiecare problema - nu neaparat rezolvata, e suficient sa fie abordata – inseamna un pas mare pe directia cea buna. Dupa cativa pasi parcursi pe acest drum va ajunge singur la cateva concluzii care ii vor permite sa primeasca sfatul cu incredere si sa incerce sa il urmeze.

No comments:

Post a Comment