Friday, August 10, 2012

Logica unui puci de catifea


Pe la inceputul lui iulie, dupa ce incepuse nebunia din politica noastra mioritica cu schimbarea presedintilor camerelor, a avocatului poporului si trecerea monitorului oficial in subordinea guvernului (nu mai stiu daca deja il suspendasera pe Basescu sau nu), discutam cu prietenii despre ce se intampla si ce va urma.

La un moment dat ma intreaba un prieten: „dar nu se poate gasi o varianta sa se linisteasca astia sau sa ii calmeze cineva?” Deja incepusera racnetele din EU. Primul raspuns care mi-a venit atunci in minte a fost: ”O lovitura de stat o data inceputa nu se termina decat atunci cand una din parti a castigat complet iar cealalta e kaput

Buun. De atunci a trecut ceva vreme, s-au intamplat multe (chiar prea multe pentru o perioada atat de scurta). S-a terminat nebunia ? NU. Pentru ca inca nu a castigat nici o tabara. Partida se joaca inca.

Hai sa intram putin in logica evenimentelor: cei de la USL au pornit un tavalug imens. Unul din marile obiective (cel putin din cele vizibile) este sa il dea jos pe Basescu. L-au tras pe tusa, dar nu e dat jos.
Suntem in faza in care referendumul s-a incheiat, CCR-ul nu a luat nici o hotarare privind validarea sau invalidarea. La o judecata „normala”, pe baza datelor si a legilor in vigoare, CCR-ul ar trebui sa spuna ca asta e, refendumul este invalidat, stop joc. Vorbesc de o situatie „normala”, cu oameni „normali” si intr-un sistem „normal”.

Poate permite asa ceva USL-ul ? Acum, trecand in logica puciurilor, raspunsul clar e NU.
Si atunci? Pai raspunsul e simplu: trebuie facut orice pentru ca CCR sa nu dea o decizie. Simplu ca buna ziua. Daca nu da nici o decizie, atunci Basescu ramane pe tusa, Crin e la Cotroceni, Ponta la guvern si isi vad de treaba bine-merci.

Cum se poate face asta ?

Hmm, mai greu, dar se poate. Pai:
- se striga din toate partile in toate directiile pana cand omuld e rand nu mai intelege nimic uite recensamantul, nu e recensamantul; diaspora e pe liste, diaspora nu e pe liste samd, intelegeti ideea
- se pot „provoca” diverse scandaluri in interiorul CCR, scandaluri ce pot duce la blocarea activitatii. Sa nu uitam ca decizia privind referendumul trebuie luata cu majoritate de minim 6 judecatori. La acest moment se pare ca ar fi cumva 5-4 scorul. Deci nu e mult de luptat pentru a schimba balanta: ori „convingi” unul-doi sa isi schimbe parerea, ori faci in asa fel ca unul-doi sa fie schimbati cu totul din functie sa fie numiti altii mai „maleabili”.

Pariul meu facut luni a fost ca se blocheaza CCR-ul. Vedem pana la sfarsitul lunii daca asa o sa fie.

No comments:

Post a Comment